Pyragui reikės:

- 200g džiovintų datulių be kauliukų
- 1 nubraukto šaukštelio sodos
- 150ml verdančio vandens
- 150g kambario temperatūros minkšto sviesto
- 150g cukraus
- 2 kiaušinių, lengvai suplaktų
- 170g miltų
- 1 apelsino
- Saujelės kapotų graikinių riešutų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
Glaistui reikės:
- 2 stiklinės grietinėlės
- 3 šaukštai kakavos
- 3 šaukštai cukraus
- Šaukštelis sviesto
- Paruoškite orkaitę – ją įkainti iki 180°C. Paprastą apvalią kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, o šonus ištepti sviestu.
- Pirmas žingsnis – suminkštinti datules. Datules sudėti į puodą ir užpilti verdančiu vandeniu bei apibarstyti soda, nes ji padės datulėms suminkštėti kur kas greičiau. Viską užvirinti ir nuolatos maišant virti apie 5 minutes, kol datulės pasidarys košelės konsistencijos ir sugers didžiąją dalį vandens. Tuomet datules atidėti į šalį atvėsti.
- Atskirame puode kambario temperatūros sviestą plakti elektriniu plakikliu kol jis pradės šviesėti. Tuomet suberti cukrų ir plakti tol kol sviestinis kremas bus balsvos spalvos bei purus. Po truputį pilti lengvai suplaktus kiaušinius (po šaukštą vienu kartu) ir viską sukti plakikliu iki vientisos masės. Tuomet įtarkuoti apelsino žievelę ir vėl viską išmaišyti. Miltus persijoti kartu su kepimo milteliais ir suberti į tešlą. Viską išmaišyti, kol tešla taps vientisa. Neisigąskite, jei darosi sunku maišyti ir tešla atrodo per tiršta –įmaišykite datules ir graikinius riešutus – vanduo iš datulių šiek tiek atskies tešlą ir padarys ją truputį violetinės spalvos, tačiau tąsią ir klampią.
- Tešlą sukrėsti į kepimo formą, atsargiai išlyginti paviršių ir kepti orkaitėje apie valandą – tik nuolat prižiūrėkite, kad pyragas neperkeptų. Iškeptą išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti bent valandai, nes jei glajų pilsite ant dar šilto pyrago – jis tiesiog nutekės.
- Grietinėlę, kakavą ir cukrų kaitinti iki užvirimo, tada nuimti nuo ugnies, įdėti sviesto, dar pavirti ant silpnos ugnies kelias minutes nuolat maišant.
- Kai glajus jau paruoštas, tiesiog užpilkite jį ant atvėsusio pyrago ir paskirstykite tolygiai. Jis pradės stingti iš karto. Kad pyragas atrodytų dar šventiškiau, galima jį apibarstyti kapotais graikiniais riešutais.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą